Vai var zaudēt zobus, ja netīrām zobu starpas? Atbild higiēniste

Vairums cilvēku nezina, cik svarīga ir pareiza smaganu kopšana un kādas ir tās neievērošanas sekas. Ja pamanāt, ka smaganas asiņo, tā jau ir zīme, ka jums ir smaganu iekaisums, un šīs problēmas ignorēšana var novest pie periodonta slimībām un pat zobu zaudēšanas.

Šajā rakstā sniegsim vērtīgu informāciju, kā saglabāt veselas smaganas un izvairīties no zobu zaudēšanas. Uzzināsiet par smaganu slimību cēloņiem, smaganu iekaisuma pazīmēm un zobu starpu ikdienas tīrīšanas svarīgumu. 

Kāpēc jātīra zobu starpas?

Stomatoloģijas speciālisti vizītes laikā jums vienmēr jautā par to, kā tīrāt zobu starpas, jo tā ir būtiska mutes dobuma veselības stāvokļa sastāvdaļa. 

Zobu diegs kopā ar starpzobu birstītēm ir ļoti svarīgi līdzekļi, ja vēlaties sasniegt grūti sasniedzamas vietas, kurās var krāties aplikums un ēdiena daļiņas. Zobu diega regulāra lietošana var palīdzēt izvairīties no smaganu slimībām un sliktas elpas, jo noņem aplikumu un citas kaitīgas baktērijas, kuras var bojāt zobu emalju un smaganu audus.  

Turklāt regulāra tīrīšana ar zobu diegu un starpzobu birstīti var palīdzēt uzlabot mutes dobuma vispārējo mikrofloru. Lai nodrošinātu optimālu smaganu veselību, ieteicams zobu diegu un starpzobu birstītes lietot vismaz vienu reizi dienā. 

Vai var zaudēt zobus, ja netīra zobu starpas?

Neiztīrītas ēdiena daļiņas un aplikums izraisa smaganu iekaisumu un kariesu. Ja kariess izveidojas zobu starpā, visbiežāk tas skar nevis vienu, bet uzreiz divus zobus. 

Ja Jums sāk asiņot smaganas vai arī tās pietūkst, tā jau ir zīme, ka jums ir smaganu iekaisums. Ignorējot smaganu iekaisumu, tas var pāriet periodonta slimībās un var zaudēt zobus.

Kādus līdzekļus izmantot zobu starpu tīrīšanai?

Lai zobu starpas būtu maksimāli tīras, nepieciešami šādi līdzekļi:

Ja vēlaties uzzināt vairāk par smaganu tīrīšanu un zobu birstēm, mēs esam uzrakstījuši rakstu - Kā tīrīt zobu starpas un kādus starpzobu tīrīšanas līdzekļus izvēlēties.

Smaganu tīrīšanas nozīme optimālas mutes dobuma veselības uzturēšanā 

Zobu starpu tīrīšana katru dienu ir būtiska labas mutes dobuma veselības daļa. Tādā veidā ne tikai atbrīvojamies no mutē palikušajām ēdiena daļiņām, bet ir arī citi ieguvumi. Tīrot zobu starpas, varat izvairīties no kariesa, smaganu iekaisuma, periodonta slimībām un sliktas elpas. Atsevišķi pētījumi liecina, ka regulāra zobu un zobu starpu tīrīšana var samazināt sirds slimību risku.

Centieties zobu starpas tīrīt vismaz vienu reizi dienā - vakarā. Vislabāk to darīt pirms zobu tīrīšanas.

Visus mūsu starpzobu kopšanas produktus varat atrast mūsu e-veikalā.

 

Raksta autore: mutes dobuma higiēniste Kamilė Mikalajūnaite.