Kā tīrīt zobu starpas un kādus starpzobu tīrīšanas līdzekļus izvēlēties
Lai zobi būtu skaisti un veseli, nepietiek vien ar to, ka zobu tīrīšanai izmantojat zobu birsti un zobu pastu. Mutes dobuma veselības uzturēšanai nepieciešama arī zobu starpu tīrīšana. Jaunākie zinātniskie pētījumi liecina, ka pat 40% ēdiena atlikumu baktēriju paliek zobu starpās, tāpēc nepieciešams lietot arī zobu starpu tīrīšanai paredzētos līdzekļus.

Netīrītas zobu starpas var izraisīt smaganu asiņošanu, iekaisumu, periodontītu, kariesu un arī sliktu elpu. Zobu starpas vislabāk tīrīt vismaz vienu reizi dienā, vakarā pirms tīrīšanas ar zobu birsti un zobu pastu. 

Galvenie zobu starpu tīrīšanas līdzekļi ir starpzobu birstītes, zobu diegs un irigators.

Starpzobu birstītes

Efektīvākais zobu starpu tīrīšanas līdzeklis ir starpzobu birstītes. Pirmais jautājums - kā izvēlēties piemērotāko starpzobu birstīti? Tā nedrīkst būt pārāk liela, jo tad tīrīšanas laikā var traumēt smaganas, taču tikpat svarīgi, lai starpzobu birstīte nav par mazu, jo tādā gadījumā zobu starpas netiek iztīrītas pietiekoši labi. Pareiza izmēra starpzobu birstīti Jums var palīdzēt izvēlēties higiēnists vai arī varat iegādāties dažāda izmēra starpzobu birstīšu komplektu un tad mājās vienkārši izvēlēties sev piemērotākās.  

Otrais jautājums - kā pareizi lietot starpzobu birstīti? Tīrīšana ar to ir ļoti vienkārša - viegli, taisnā virzienā iestumiet starpzobu birstīti tajā vietā, kur sākas smaganas, un tāpat to izvelciet. Tā tīriet katru zobu starpu. Svarīgākais - zobu starpu tīrīšanas laikā jājūt neliels spiediens, taču nav jābūt sāpēm. Ja starpzobu birstīte nelien - nestumiet to ar spēku. Ja starpzobu birstīte būs par mazu, zobu starpas netiks iztīrītas pietiekoši un birstīte nebūs izpildījusi savas funkcijas. Neizbīstieties, ja zobu starpa sāk asiņot - tas norāda uz iekaisumu. Tas nozīmē, ka zobu starpu tīrīšana ir absolūti nepieciešama vismaz vienu reizi dienā. Ar laiku iekaisums samazināsies un izzudīs un reizē ar to pazudīs arī asiņošana.

 

Zobu diegs

Zobu diegs ir efektīvs līdzeklis starp zobiem iestrēgušu ēdiena atlikumu notīrīšanai vai arī ļoti šauru zobu starpu tīrīšanai, kurās nelien starpzobu birstīte. Zobu diegi mēdz būt ar dažādām garšām, ar ksilītu, kurš mazina kariesa veidošanos, mēdz būt vaskots, nevaskots, uzsūcošais, resnāks, tievāks un arī ar stingriem galiņiem. Pirms pirkšanas vienmēr izlasiet, kāds tieši zobu diegs tas ir un kādiem zobiem paredzēts, lai zobu starpu tīrīšana būtu ne tikai patīkama, bet arī lietderīga procedūra. Jāzina, ka zobu diegu nerekomendē lietot ap implantiem - periimplantīta riska dēļ. Ap implantiem lietojiet starpzobu birstītes vai irigatoru.

Starpzobu diega lietošana ir ļoti vienkārša:

  1. nogrieziet pietiekoši garu diegu, lai to būtu ērti lietot;
  2. aptiniet diegu ap abu roku vidējiem pirkstiem;
  3. diegu vadiet, to satverot ar īkšķi un rādītājpirkstu. Šādā veidā ērti sasniegsiet pat tālākās zobu starpas;
  4. ievadiet diegu zobu starpā un kad tas sasniedzis smaganu līniju, C formā to aplieciet ap zobu. Turot diegu tā, lai tas slīd pa zoba malu, viegli velciet no smaganām līdz zoba galam;
  5. nebaidieties diegu nedaudz pabāzt zem smaganām, jo arī tur uzkrājas aplikums. Tādu pašu procedūru veiciet arī ar blakus esošo zobu;
  6. atkārtojiet šīs darbības katrā zobu starpā.

Piebilde! Ja diegs aizķeras aiz plombas vai to ir grūti izvilkt, nevelciet to ar spēku, jo plombas var izkrist. Tādā gadījumā atbrīvojiet vienu diega galu un viegli izvelciet to zobu starpas lejasdaļā.

[Saglabāt attēlu]

Mutes dobuma irigators

Lai mutē saglabātu maksimālu tīrību un svaigumu, ieteicams izvēlēties mutes dobuma jeb tā dēvēto starpzobu irigatoru. Tā ir ierīce, kas ar smalkas ūdens strūklas palīdzību izmazgā un notīra visas ēdiena atliekas un uzkrājušos aplikumu zobu starpās. Starpzobu irigators lieliski derēs jebkādu smaganu slimību gadījumā, ja mutē ir implanti, tilti, kroņi, ja nēsājat breketes vai arī ja vienkārši gribat saglabāt labu mutes veselības stāvokli.  

Zinātnieku pētījumi liecina, ka zobu starpu tīrīšana ar ūdens strūklu ir efektīvākais līdzeklis, lai notīrītu uzkrājušos aplikumu un ēdiena atlikumus no zobu starpām. Mutes irigatora priekšrocība - varat regulēt ūdens strūklas ātrumu, tāpēc tas ir piemērots pat visjutīgākajām smaganām. Taču nekad nesāciet tīrīšanu ar vislielāko jaudu, ieteicams sākt ar viszemāko un tad to pakāpeniski palielināt. Ir arī speciāli uzgaļi, kas paredzēti tieši tīrīšanai ap implantiem vai breketēm.

Kādu starpzobu tīrīšanas līdzekli izvēlēties? 

Stomatoloģijas speciālisti zobu starpu tīrīšanai vispirms rekomendē starpzobu birstītes, taču jāatceras, ka nav tāda viena labākā starpzobu tīrīšanas līdzekļa, kas būtu piemērots visiem. Svarīgākais ir atrast to, kas ir piemērots tieši jūsu mutes dobuma kopšanai, tāpēc vienmēr konsultējieties ar savu stomatoloģijas speciālistu, lai izvēlētos atbilstošākos starpzobu tīrīšanas līdzekļus. 

Zobārsti un higiēnisti zobu starpu tīrīšanu rekomendē veikt pirms zobu tīrīšanas ar pastu un birsti, jo tad zobu pasta varēs iekļūt tīrā zobu starpā un veikt savas funkcijas, novērst kariesu un vispusīgi pasargāt zobu starpas. 

Visus mūsu starpzobu kopšanas produktus varat atrast mūsu e-veikalā.