Kas vecākiem būtu jāzina par bērnu piena zobiem

Bērnu vecākiem ir neskaitāmi jautājumi ne tikai par bērnu vispārējo veselības stāvokli, bet arī par zobu veselību. Kad sāk šķilties pirmie zobiņi? Kad tie izkritīs? Kā tos kopt un kādus līdzekļus lietot? Uz visiem šiem jautājumiem atbildes sniegsim šajā rakstā, tādēļ aicinām rūpīgi izlasīt. 

Kad sāk šķilties piena zobi?

Piedzimstot bērnam žokļa kaulā jau ir 20 piena zobiņi, kuri sāk šķilties 6 mēnešu vecumā. Pirmie visbiežāk izšķiļas apakšējā žokļa kaula priekšējie centrālie zobi. Tie ir arī tie zobi, kas visbiežāk pirmie arī izkrīt. Protams, katrs bērniņš ir unikāls, tādēļ zobu šķilšanās un izkrišana var atšķirties. Ja rodas jebkādas bažas, ieteicams vispirms apmeklēt higiēnistu, kurš izvērtēs jūsu bērna zobiņu stāvokli.

Ar ko īpaši piena zobi?

Lai gan piena zobus nomaina pastāvīgie zobi, tas vēl nenozīmē, ka piena zobi nav jākopj. Piena zobu stāvoklis var būt noteicošais pastāvīgo zobu attīstībai. Neārstēts piena zobu kariess var izraisīt infekciju, kas var bojāt pastāvīgo zobu aizmetņus. Turklāt kariesa dēļ pāragri izrautie piena zobi var ietekmēt sakoduma veidošanos. Tādēļ ja vēlaties, lai bērnam būtu skaisti un veseli pastāvīgie zobi, jārūpējas arī par piena zobiem.

Kā jākopj piena zobi?

Piena zobu kopšana ir ļoti vienkārša. Jums būs vajadzīga tikai pacietība, kamēr bērniņš pieradīs pie zobu tīrīšanas. Zobi jātīra uzreiz kā izšķiļas pirmais zobiņš, divas reizes dienā, no rīta un vakarā. To varat veikt ar mazu zobu birstīti, vienkūlīša zobu birstīti vai speciālu silikona uzpirksteni. Visērtāk bērnam zobus tīrīt, ja bērniņu nogulda uz ceļiem. Nepiesaistieties kādai vienai telpai un neatstājiet arī zobu tīrīšanu kā pēdējo aktīvās dienas darbību, kad bērns jau ir noguris no visas dienas iespaidiem. 

Stomatoloģijas kamera rekomendē bērniem līdz 3 gadu vecumam ar mazu kariesa risku lietot zobu pastu ar fluora saturu 1000 ppm. Taču ja jūsu dzeramajā ūdenī ir liels fluorīdu daudzums, tad zobu pastā būtu jābūt 500 ppm fluora. Mutes dobuma kopšanas speciālisti neiesaka lietot lielu daudzumu pastas, tīrot bērna zobiņus. Zobu pastā ieteicams tikai iemērcēt birstītes sariņu galiņus. Māciet bērnam izspļaut zobu pastas paliekas, taču vajadzētu neskalot ar ūdeni, lai uz zobiem palikušais fluors iedarbotos kariesa profilaksei un pasargātu īpaši trauslos piena zobiņus.

No 3 gadu vecuma zobu pastas rekomendācijas ir līdzīgas. Taču ja kariesa risks ir liels, ieteicama zobu pasta ar fluora saturu 1450 ppm, bet zobu pastas daudzumam jābūt zirņa lielumā. Pēc zobu tīrīšanas muti vajadzētu izskalot ar nelielu ūdens daudzumu.

Ir ieteicams vecākiem tīrīt bērna zobus līdz bērna 7-8 gadu vecumam. Līdz 6 gadu vecumam neiesaka izmantot nekādus skalošanas šķidrumus, savukārt zobu diegu ieteicams lietot no brīža, kad izšķiļas jau pirmie divi zobiņi.

Ko darīt, ja kustas piena zobi? 

Kad pienāk brīdis kustīgajam piena zobam izkrist, vislabāk ir bērnu nesteidzināt un ļaut viņam izvēlēties, kādā veidā viņš vēlas atvadīties ar zobiņu: izraut pašam vai arī ar kāda pieaugušā vai pat ar ārsta palīdzību. Varat dot bērnam ēst cietākus produktus, piemēram, ābolu vai burkānu. Ja pamanāt, ka piena zobs vēl nekustas, bet jau šķiļas pastāvīgais - noteikti dodieties uz konsultāciju pie ārsta.

Svarīgi atcerēties, ka piena zobu tīrīšana būs viegla, ja pieradināsiet bērnu tīrīt zobus jau no pirmā zobiņa. Neaizmirstiet, ka bērnam ir obligāts pareizs piemērs, tādēļ kopīgi tīrot zobus paši motivējiet bērnu ar labu piemēru. Ļaujiet bērnam pašam izvēlēties zobu birstīti, zobu pastu - padariet zobu tīrīšanu par aizraujošu nodarbi. Labi iztīrīti zobi nodrošinās veselus bērna zobus nākotnē - gan piena, gan pastāvīgos zobus.