Vai mutes dobuma veselība var ietekmēt auglību un grūtniecību

Mutes dobuma veselība ir ļoti būtiska visos dzīves brīžos, bet īpaši liela nozīme tai var būt grūtniecības laikā un tā var ietekmēt arī auglību. Mutes dobuma veselība var atainot visa organisma stāvokli. Vesels mutes dobums – vesels ķermenis. Organisms darbojas tā, ka viens faktors var būt atkarīgs no cita, un otrādi. Grūtniecība var ietekmēt mutes dobuma veselību, tai pat laikā mutes dobuma veselība var ievērojami ietekmēt grūtniecību un pat vēl nedzimušā mazuļa veselību. Kā īsti mutes dobuma veselība ietekmē grūtniecības gaitu un kāpēc tas ir svarīgi gan grūtniecības laikā, gan pirms bērniņa ieņemšanas?

Kā grūtniecība ietekmē mutes veselību?

Visi procesi, kas noris mutes dobumā, var ietekmēt grūtniecības gaitu un vēl nedzimušā mazuļa veselību. Un arī grūtniecība dažādos veidos var ietekmēt sievietes mutes dobuma veselību. Pirmkārt, hormonālās izmaiņas grūtniecības laikā var izraisīt smaganu iekaisumu, asiņošanu vai pat infekciju. Ja to nekādi nekontrolē, baktērijas un infekcija var nokļūt asinīs un visbeidzot sasniegt arī augli.

Otrkārt, hormoni var veicināt rīta nelabumu vai pat vemšanu un sliktu dūšu visas dienas garumā. Kuņģa skābe, kas izdalās vemšanas laikā, var novājināt un noārdīt zobu emalju. Šī iemesla dēļ grūtniecēm daudz biežāk tiek konstatētas zobu problēmas, zobi ir jutīgi, attīstās kariess un zobi var lūzt.

Grūtniecības laikā visticamāk mainīsies arī jūsu ēšanas paradumi. Un tas ne vienmēr nozīmēs veselīgākas izvēles. Visticamāk tās būs saldas uzkodas, kas var pielipt zobiem. Hormonu līmeņa izmaiņu ietekmētas smaganas var palielināt zobu jutīgumu, sāpes, diskomfortu. Un ja runājam atklāti, tad vairums grūtnieču, ciešot no pastāvīga noguruma vai nelabuma, diezin vai visu savu uzmanību veltīs pareizai zobu tīrīšanai ar birstīti un rūpīgai zobu starpu tīrīšanai.

Vai smaganu slimības var kaitēt vēl nedzimušam mazulim?

Tā vien šķiet, ka grūtniecība un mutes veselības izmaiņas iet roku rokā. Taču ko īsti mazulim nozīmē smaganu slimības, grūtnieču gingivīts vai citas zobu problēmas? Ir veikti pētījumi un to rezultāti liecina, ka slikts smaganu veselības stāvoklis var būt par iemeslu mazam bērniņa svaram vai pat priekšlaicīgām (līdz 37 nedēļām) dzemdībām. Un lai gan tas var nešķist pārāk nozīmīgi, tomēr tas var ietekmēt vispārējo mazuļa veselību un viņa turpmāko attīstību. Jūsu mutes dobumā esošās baterijas arī var palielināt preeklampsijas, grūtnieču diabēta un citu veselības traucējumu risku tieši grūtniecības laikā.

Labā ziņa ir tā, ka labu mutes dobuma veselību grūtniecības laikā var uzturēt gana viegli, ievērojot pāris galvenos ieteikumus.

Padomi mutes dobuma veselības uzturēšanai grūtniecības laikā

Sievietēm, kuras vēlas saglabāt veselus zobus un smaganas visas grūtniecības laikā, vajadzētu ievērot šos gana vienkāršos principus.

Regulāri tīriet zobus 

Pasargājiet zobus un smaganas no aplikuma veidošanās. Tīriet zobus ar mīkstu birstīti, lietojiet zobu pastas, kuras satur daudz minerālu un hidroksilapatītu, lai stiprinātu zobu virsmu. Tīriet zobu starpas ar zobu diegu, starpzobu birstīti un kā papildu līdzekli izmantojiet arī irigatoru. Neaizmirstiet arī vienkūlīša zobu birsti, ar kuru ideāli var notīrīt  uzkrājušos mīksto aplikumu.

Ievērojiet sabalansētu uzturu 

Ēdiet veselīgus ēdienus ar minimālu cukura saturu, lai izvairītos no kariesa. Uzkodām izvēlieties veselīgus pārtikas produktus, piemēram, ābolus, burkānus, riekstus vai tml.

Kontrolējiet miegu 

Svarīgi ir ne tikai labi atpūsties, bet arī noskaidrot, vai guļot krācat, bet varbūt jums ir miega apnojas risks. Noteikti to noskaidrojiet un konsultējieties ar savu ārstu vai šajā jomā strādājošu odontologu. Miega apnoja ir ļoti bīstama slimība, kuras laikā apstājas elpošana. Tas ietekmē ne tikai mātes, bet arī mazuļa veselību un dzīvību.

Dzeriet daudz ūdens 

Izkaltusi mute var palielināt grūtnieces zobu kariesa un infekciju risku. Tāpēc dzeriet daudz ūdens, lai izvairītos no mutes kalšanas. Grūtnieces var arī košļāt košļājamo gumiju bez cukura ar ksilītu, lai pastiprinātu siekalu veidošanos mutē.

Apmeklējiet mutes dobuma kopšanas speciālistus 

Būtu ideāli, ja odontologu jūs apmeklētu vēl pirms grūtniecības un salabotu visus kariesa skartos zobus, bet apmeklējot higiēnistu veiktu profesionālu mutes dobuma higiēnas procedūru, kuras laikā tiktu notīrīts viss aplikums, kā arī jūs saņemtu visu informāciju par mutes dobuma kopšanu mājās. Atcerieties, ka mutes dobuma pienācīga kopšana ietekmē arī grūtniecību.

Mute dobuma veselība un auglība

Pastāv tieša saistība starp mutes dobuma veselību un grūtniecību. Tāpat ir arī tieša saikne starp mutes dobuma veselību un vīriešu un sieviešu auglību. Vīriešiem slikts mutes dobuma veselības stāvoklis var samazināt spermatozoīdu skaitu un mobilitāti. Sievietēm slikta mutes dobuma veselība pat trīs reizes palielina neauglības risku. Zobu infekcijas, kariess, abscess, smaganu asiņošana un smaganu kabatu iekaisums var ietekmēt gan vīriešu, gan sieviešu auglību. Neaizmirstiet, ka asinsrite mutes dobumā ir savienota ar visa organisma asinsrites sistēmu, tāpēc jūsu mutē esošās baktērijas ceļo pa visu organismu.

Galvenā lieta, par ko vajadzētu gādāt topošajiem vecākiem, kas plāno ieņemt mazuli – parūpēties par sava mutes dobuma veselību. Tas palielinās iespējas ātrāk sagaidīt ģimenes pieaugumu.

Zobu kopšana visai ģimenei

Ir ļoti svarīgi, lai ģimenē ienākot bērniem būtu atbilstoša attieksme pret labu mutes dobuma kopšanu. Neaizmirstiet, ka bērni ir jūsu spogulis. Ja jūs vakarā netīrāt zobus, nevarat dusmoties uz bērniem, ka arī viņi to nedara. Rādiet pareizu piemēru saviem bērniem un visi kopā gādājiet par labu mutes dobuma veselību.  

Tīriet zobus ar mīkstu birstīti divas reizes dienā, no rīta un vakarā. Lietojiet zobu pastas ar minerāliem un hidroksilapatītiem zobu virsmas stiprināšanai, un ar floru un ksilītu zobu pasargāšanai no kariesa.

Neaizmirstiet pienācīgi tīrīt zobu starpas ar zobu diegu, starpzobu birstīti un irigatoru. Nepieciešamības gadījumā lietojiet arī vienkūlīša zobu birstīti.

Par piemērotiem mutes dobuma kopšanas līdzekļiem visu nepieciešamo informāciju jums sniegs jūsu higiēnists profesionālās zobu higiēnas procedūras laikā. Tāpēc neaizmirstiet regulāri ik pēc 6 mēnešiem apmeklēt higiēnistu. Un atcerieties – vesels mutes dobums ir vesels organisms.