Septiņi padomi jutīgu zobu kopšanai

Zobu jutīgums ir liela problēma, jo diskomforta un dzelošo sāpju dēļ cilvēkam ir grūti veltīt visu uzmanību savām ikdienas gaitām un darbiem.

Zobu jutīguma cēloņi - emaljas un smaganu bojājumi, kas saīsina ceļu ārējo kairinātāju (piemēram, karstuma vai aukstuma) nokļūšanai līdz jūsu zoba nervam, tādējādi izraisot dzelošas vai pat stipras sāpes mutē.

Gan smaganas, gan zobu emalja funkcionē arī kā jūsu zobu aizsargbarjera, tāpēc dabiski, ka to bojājumu gadījumā palielinās arī zobu jutīgums. 

Ārējie faktori, kas izraisa zobu jutīgumu

Zemāk uzskaitīti vairāki ārējie faktori, kas izraisa smaganu jutīgumu un veicina tādu indikāciju kā, piemēram, emaljas bojājumu, nodilšanas vai erozijas (kad zobu emalja kļūst poraina kā sūklis), smaganu iekaisuma vai recesijas (kad smaganas atkāpjas un atsedz zoba sakni), kā arī kariesa veidošanos:  

  • cietas zobu birstītes lietošana (var izveidoties smaganu recesija, saskrāpēties emalja vai izveidoties emaljas erozija);
  • pārāk spēcīgs spiediens, zobus tīrot ar vidēji cietu birstīti (var izveidoties smaganu recesija, saskrāpēties emalja vai izveidoties emaljas erozija);
  • zobu starpās iestrēgušas un neiztīrītas ēdiena daļiņas (var sākties erozija);
  • ilgstoša abrazīvas zobu pastas lietošana (var nodilt vai saskrāpēties emalja);
  • ja ilgstoši tiek lietots tāds mutes skalošanas līdzeklis, kurš satur daudz skābju (var kļūt plānāka emalja);
  • pastāvīga zobu balināšana, īpaši ar stomatologu neapstiprinātiem līdzekļiem (var kļūt plānāka emalja, izveidoties smaganu iekaisums vai sākties smaganu recesija);
  • skābi pārtikas produkti (var kļūt plānāka emalja);
  • ļoti karstu vai ļoti aukstu produktu bieža lietošana;
  • nekvalitatīva zobu plombēšana;
  • zobu griešana (bruksisms).

Svarīgi ir apmeklēt stomatologu, lai noteiktu pareizu diagnozi un ārstēšanu

Mēdz būt, ka zobu jutīgumu izraisa arī smaganu iekaisums. Šādos gadījumos pietiek veikt profesionālu mutes dobuma higiēnas procedūru un lietot ārstnieciskos mutes kopšanas līdzekļus atbilstoši higiēnista rekomendācijām. Šī nepatīkamā problēma var piemeklēt arī cilvēkus, kuri cieš no zobu griešanas.

Jebkurā gadījumā, ja jums ir jutīgi zobi, ieteicams apmeklēt stomatologu, lai šis speciālists novērtē jūsu zobu stāvokli un identificē zobu jutīguma cēloni. Katram zobu jutīguma cēlonim ārsts nosaka atšķirīgas ārstēšanas metodes.

Rekomendācijas jutīgu zobu kopšanai

1. Izvairieties no karstiem un aukstiem produktiem

Ja jūsu zobu emalja ir bojāta, kļuvusi plānāka vai arī ir izveidojusies emaljas erozija, ieteicams izvairīties no jebkādiem karstiem un aukstiem dzērieniem un ēdieniem. Ieteicams ēst un dzert produktus, kas ir istabas temperatūrā, jo jebkādas ēdiena temperatūras svārstības var izraisīt diskomfortu, izraisot arī asas sāpes.

2. Bruksisma gadījumā lietojiet kapes

Reizēm zobi kļūst jutīgi tādēļ, ka miegā griežat zobus. To dēvē par bruksismu un šī slimība var izraisīt emaljas nodilumu, kas savukārt arī izraisa zobu jutīgumu. Lai izvairītos no zobu griešanas, iesakām izgatavot speciālas zobu kapes lietošanai naktīs, tās pasargās jūsu zobus no sasprindzinājuma, stipra sakodiena un tā izraisītā zobu jutīguma.

3. Izvairieties no cukura un skābēm

Kamēr zobi vēl ir jutīgi, ieteicams izvairīties no skābiem dzērieniem un ēdieniem, īpaši no citrusaugļiem. Izvairieties arī no saldiem dzērieniem un ēdieniem, jo tajos esošais cukurs veicina aplikuma veidošanos un baktēriju vairošanos, tādēļ var izraisīt kariesu un palielināt zobu jutīgumu.

4. Regulāri tīriet zobu starpas ar diegu, starpzobu birstīti un irigatoru

Viens no zobu jutīguma cēloņiem var būt smaganu slimības vai arī smaganu atkāpšanās sliktas mutes dobuma higiēnas dēļ. Jūsu smaganas var atkāpties arī aplikuma un baktēriju skābju izraisīta iekaisuma dēļ. Katru dienu tīrot zobus ar birstīti, zobu diegu un starpzobu birstīti varat nodrošināt veselu zobu emalju un veselas smaganas. Veselas smaganas pasargā zobus un novērš zobu jutīgumu. Lai zobu starpas būtu maksimāli tīras, mutes dobuma kopšanas speciālisti rekomendē lietot arī mutes irigatoru.

5. Tīriet zobus ar jutīgiem zobiem paredzētu zobu pastu un lietojiet zobu gēlus ar minerāliem

Šīs zobu pastas var palīdzēt nedaudz samazināt diskomfortu un zobu jutīgumu. Var nopirkt visdažādākās zobu pastas jutīgiem zobiem, tādēļ izvēlieties tādu, kura, jūsuprāt, efektīvi palīdzētu atrisināt jūsu pašreizējās problēmas. Šādu pastu sastāvā ir hidroksiapatīts un citas minerālvielas, kuras palīdz aizpildīt plānas, porainas vai saplaisājušas emaljas spraugas un tādējādi pasargā zobu nervus no kairinātājiem. Turklāt arī šādu zobu pastu RDA (abrazivitātes jeb raupjuma) indekss ir zemāks, tādēļ tīrot zobus ar šādu pastu nekaitēsiet savu zobu emaljai un to neskrāpēsiet. Ar šādu pastu zobus tīriet divas reizes dienā. Lai zobu jutīgums samazinātos ātrāk, uz jutīgajām zonām varat lietot arī minerālus atjaunojošo gēlu.

Jutīgiem zobiem paredzētas pastas ar hidroksiapatītu un citām minerālvielām varat atrast mūsu internetveikalā, pieejami arī īpaši komplekti jutīgiem zobiem

6. Lietojiet mīkstu zobu birstīti, kas pielāgota jutīgiem zobiem

Mīkstas un jutīgiem zobiem paredzētas zobu birstītes ir izstrādātas tā, lai nodrošinātu komfortu zobu tīrīšanas laikā. Šādām birstītēm sariņi ir ļoti maigi, visbiežāk pagarināti, tādēļ tīrot zobus ar šādu birstīti varēsiet būt droši, ka rūpīgi iztīrīsiet pat vistālākos stūrīšus. Tīrot zobus centieties birstīti nespiest, bet bojātās vai jutīgās vietas tīriet ar pavisam vieglām apļveida vai slaukošām kustībām.  

Ja jums nav mīkstas zobu sukas, to varat izvēlēties mūsu internetveikalā, pieejami arī īpaši komplekti jutīgiem zobiem.

7. Apmeklējiet stomatologu

Ja neviens no augstāk uzskaitītajiem veidiem nepalīdz mazināt zobu jutīgumu un jūs joprojām no tā ciešat, stingri iesakām apmeklēt stomatologu. Jutīgi zobi var signalizēt arī par nopietnāku zobu slimību, tādēļ ir ļoti svarīgi precīzi identificēt jutīguma cēloni un to novērst. Jo ilgāk gaidīsiet, jo lielāka iespēja, ka slimība progresēs un izraisīs neatgriezeniskas sekas.

Apkopojot šeit minēto - zobu jutīgumu visbiežāk izraisa tas, ka cilvēks nepietiekoši rūpējas par mutes dobuma higiēnu, tādēļ lai izvairītos no šādas problēmas, neaizmirstiet ar zobu pastu (tikai piemērotu savam zobu stāvoklim) un mīkstu zobu suku zobus tīrīt no rīta un vakarā, katru rītu tīrīt mēli un katru vakaru rūpīgi iztīrīt zobu starpas. Tāpat pēc katras ēdienreizes košļājiet košļājamo gumiju bez cukura ar ksilītu. Šādi mutes dobuma higiēnas paradumi ne tikai palīdzēs izvairīties no zobu jutīguma, bet arī pasargās no citām zobu slimībām.