Meitene, kas košļāj košļājamo gumiju bez cukura ar ksilītu

Košļājamā gumija daudziem no mums ir neatņemams ikdienas produkts. To košļājam, lai atsvaidzinātu savu elpu vai atbrīvotos no produktu daļiņām pēc ēdienreizes. Citi to košļā ieraduma dēļ vai arī tāpēc, ka garšo. Košļājot gumiju daudzi domā, ka palīdz saviem zobiem, taču vai košļājamā gumija patiešām palīdz uzturēt mūsu mutes dobuma veselību?

Vai košļājamā gumija ir kaitīga?

Pēc būtības košļājamā gumija cilvēka zobiem nav kaitīga. Košļājot gumiju tiek stimulēta siekalu izdalīšanās, kurās ir lielāka proteīnu koncentrācija, kas palīdz pasargāt zobus no pārtikas produktos un dzērienos esošajām skābēm. Palielināts siekalu daudzums stiprina zobu emalju, kas sargā zobu virsmu. Tāpat arī siekalas palīdz noskalot no zobu virsmas aplikumu, atbrīvoties no mutē palikušajām pārtikas daļiņām un atsvaidzina elpu. 

Taču vislielākā problēma ir tā, ka gandrīz visas populārākās košļājamās gumijas satur cukuru. Visi stomatoloģijas speciālisti vienbalsīgi atzīst, ka cukurs ir vislielākais mūsu zobu ienaidnieks un tā lietošana uzturā būtu jāsamazina, ja gribam uzlabot mutes dobuma veselību, tādēļ vajadzētu izvairīties no tādu košļājamo gumiju lietošanas, kas satur cukuru. 

Kāpēc cukurs ir kaitīgs zobiem?

Nokļūstot mutes dobumā, cukurs reaģē ar mitrumu un siltumu un pārtop lipīgā un staipīgā masā, kas pielīp pie zobu virsmas un iekļūst pat visgrūtāk sasniedzamajās vietās. Svarīgi arī zināt, ka mutes dobumā esošās baktērijas pārtiek no cukura un ražo skābes, kuras tad arī izraisa kariesu un citas slimības. 

Lai nodrošinātu optimālu mutes dobuma veselības stāvokli, jāierobežo uzņemtā cukura daudzums, bet pēc ikvienas cukura lietošanas reizes ieteicams rūpīgi iztīrīt zobus. Košļājamā gumija ar cukuru nav izņēmums.

Ja to neizdarāt, jūs ar mutē palikušo cukuru barojat baktērijas, kuras tad arī izraisa kariesa veidošanos un citas zobu un smaganu slimības. 

Kādu košļājamo gumiju var košļāt?

Bezcukura košļājamā gumija ir lieliska alternatīva košļājamās gumijas cienītājiem. Šāds produkts ne tikai ļauj atbrīvoties no produktu daļiņām mutē un atsvaidzina elpu, bet sastāvdaļas arī nekaitē zobiem. Turklāt bezcukura košļājamās gumijas bieži vien satur arī noderīgas sastāvdaļas, kuras palīdz novērst kariesu vai citas zobu un smaganu slimības. 

Bezcukura košļājamo gumiju trūkumi

Problēma ar bezcukura košļājamajām gumijām ir tāda, ka ne visas tās ir vienādas. Dažādu zīmolu gumijās var tikt izmantoti atšķirīgi mākslīgie saldinātāji, un tie var būt gan droši, gan riskantāki. Vairums cilvēku domā, ka izvēle bez cukura ir veselīgāka, taču daudzi mākslīgie saldinātāji var būt tikpat kaitīgi kā cukurs, bet reizēm pat vēl sliktāki.

Lai būtu droši par bezcukura košļājamās gumijas drošību, pirms iegādes vienmēr pārliecinieties, ka tās sastāvā esošais saldinātājs ir ksilīts.

Kas ir ksilīts? 

Košļājamā gumija bez cukura visbiežāk tiek saldināta ar ksilītu, kas atrodams vairumā augļu un dārzeņu, tādēļ uzskatāms par dabīgo saldinātāju. Ksilīts kā cukura aizvietotājs tiek ražots no kukurūzas vai kokiem, piemēram, bērziem. 

Šis dabīgais saldinātājs pēc izskata un garšas atgādina cukuru, taču tam ir uz pusi mazāk kaloriju un tas nepaaugstina cukura saturu asinīs, tādēļ to droši var lietot pat diabētiķi.

Ksilītu kā cukura aizvietotāju izmanto tādos produktos kā saldējums, konfektes, šokolādes, cepumi, kēksu maisījumi, riekstu sviests un tml. To izmanto arī kā garšas pastiprinātāju un pretkariesa līdzekli zobu pastās, mutes skalošanas līdzekļos un bezcukura košļājamajās gumijās. 

Bezcukura košļājamo gumiju ar ksilītu labums

Bezcukura košļājamās gumijas košļāšanas labums ir gandrīz tas pats kas parastajai gumijai - palielinās siekalu izdalīšanās, samazinās nepatīkams sausums mutē, mazinās slikta elpa un arī var atbrīvoties no mutē palikušajām ēdiena daļiņām. 

Taču lielākā un galvenā atšķirība ir tā, ka bezcukura košļājamajā gumijā esošais ksilīts (kura nav parasto košļājamo gumiju sastāvā) neitralizē mutē esošās skābes, kuras ir vienas no galvenajiem kariesa izraisītājiem. Šādai košļājamajai gumijai ar ksilītu ir pilnīgi pretējs efekts nekā gumijai ar cukuru, jo tā nevis palielina kariesa risku, bet to mazina. 

Tāpat kā cukuru, arī ksilītu baktērijas viegli uzņem, taču tās to vairs nepārstrādā skābēs, bet vienkārši izvada neapstrādātu. Šādam procesam baktērijas patērē lielu daudzumu enerģijas, tāpēc tām vairs nav spēka vairoties. Izvadītais ksilīts mutē turpina darboties kā kariesa profilakses līdzeklis, bet tā zemais lipīgums un staipīgums nerada labus apstākļus baktēriju vairošanās procesiem.

Lietošana. Ieteicams bezcukura košļājamo gumiju lietot apmēram 20 minūtes pēc katras ēdienreizes. Tā tiks veicināta siekalu ražošana, kas palīdzēs attīrīt zobus no ēdiena daļiņām, mazinās skābes un palīdzēs izvairīties no kariesa un smaganu slimībām. 

Aicinām iegādāties un izmēģināt Miradent Xylitol košļājamo gumiju bez cukura ar ksilītu. Pieejamas kanēļa, mētras, dzērveņu un augļu garšas.

Mūsu klāstā ir arī ksilīta košļājamās gumijas bērniem. Mēs piedāvājam ābolu un zemeņu garšas.