Sieviete ar smaganu iekaisumu

Ja tīrot zobus vai zobu starpas pamanāt, ka asiņo smaganas, iespējams, paraustāt plecus un domājat, ka tas ir normāli. Taču smaganu asiņošana ir smaganu iekaisums un signalizē par nopietnu problēmu, kuru nevajadzētu ignorēt.

Par smaganu iekaisumu liecina to apsārtums un pietūkums, var parādīties arī jutīgums un slikta elpa. Stipra smaganu asiņošana var būt periodonta slimību, piemēram, gingivīta vai periodontīta pazīme. Smaganu asiņošanu izraisošie faktori var būt arī pārāk intensīva zobu tīrīšana vai grūtniecība, taču galvenais iemesls ir nepienācīga zobu aplikuma notīrīšana.

Ko darīt, ja asiņo smaganas? Lai sāktu atbilstošāko ārstēšanu, ir ļoti būtiski identificēt smaganu asiņošanas cēloņus. Kad tie būs noskaidroti, varēsiet izvēlēties vienu no šiem iespējamajiem smaganu asiņošanas apturēšanas veidiem.

1. Ievērojiet pareizu mutes dobuma higiēnu

Asiņojošas smaganas var būt sliktas mutes dobuma higiēnas pazīme.

Smaganu iekaisums veidojas tad, kad gar smaganu līniju uzkrājas aplikums. Aplikums ir lipīga baktēriju plēvīte, kas pārklāj jūsu zobus un smaganas. Ja nepietiekoši tīrīsiet zobus un zobu starpas, baktērijas var savairoties un izraisīt kariesu vai zobu slimības.

Lai uzlabotu mutes dobuma higiēnu, tīriet zobus vismaz divas reizes dienā, bet zobu starpas - vismaz vienu reizi dienā.

Pienācīga mutes dobuma higiēna ir īpaši svarīga topošajām māmiņām. Hormonu svārstības grūtniecības laikā arī var izraisīt smaganu slimības un smaganu asiņošanu.

2. Lietojiet asiņošanu apturošus mutes kopšanas līdzekļus

Antibakteriālie mutes skalošanas līdzekļi, kas satur hlorheksidīnu, var ārstēt un novērst smaganu asiņošanu. Tie likvidē baktērijas un mazina iekaisumu, tādējādi nomierina sāpīgas, pietūkušas un asiņojošas smaganas.

Šādus mutes skalošanas līdzekļus varat iegādāties aptiekās vai arī mūsu internetveikalā. 

Lai novērstu smaganu iekaisumu, ieteicams lietot pretiekaisuma zobu pastas, kuras satur ēteriskās eļļas, augu ekstraktus, aktīvos skābekļa vai citus antibakteriālas iedarbības savienojumus.

Šādas zobu pastas varat iegādāties mūsu internetveikalā.

3. Izvairieties no smēķēšanas

Smēķēšana ne tikai palielina plaušu vēža, sirds slimību un insulta risku, tā ir saistīta arī ar smaganu slimībām. Smēķēšana vājina organisma imūnsistēmu, tāpēc organismam ir grūtāk cīnīties ar zobu aplikuma baktērijām.

Atmetot smēķēšanu, smaganas sadzīst vieglāk. Kā vislabāk atmest smēķēšanu - konsultējieties ar savu ārstu.

4. Samaziniet stresa līmeni

Emocionālais stress negatīvi ietekmē imūnsistēmu. Šī iemesla dēļ organisma pašaizsardzība var pazemināties tiktāl, ka tas vairs nespēj cīnīties pret smaganu infekciju.

Emocionālais stress var būt par iemeslu arī tam, kāpēc daži cilvēki var sākt nolaidīgi izturēties pret sava mutes dobuma veselību, un tas savukārt veicina smaganu iekaisumu.

5. Lietojiet vairāk C vitamīna

Lietojot uzturā ar C vitamīnu bagātu ēdienu varat nostiprināt imūnsistēmu un palīdzēt cīnīties pret smaganu infekcijām, kuras izraisa smaganu asiņošanu.

Un otrādi - ja slimojat ar periodonta slimībām un jūsu uzturā nav pietiekoši daudz C vitamīna, asiņošana var pastiprināties.

Pārtikas produkti, kuros ir daudz C vitamīna:

  • citrusaugļi;
  • saldie kartupeļi;
  • paprika;
  • burkāni;
  • brokoļi;
  • zemenes;
  • tomāti.

Ar savu ģimenes ārstu varat pakonsultēties par C vitamīna papildu lietošanu. Kā spēcīgs antioksidants C vitamīns stiprina saistaudus un pasargā jūsu smaganu gļotādas. Ieteicamā C vitamīna dienas deva pieaugušajiem ir no 65 līdz 90 miligramiem dienā.

6. Lietojiet mazāk ogļhidrātu 

Ogļhidrātu lietošanas samazināšana arī var uzlabot smaganu veselību un novērst smaganu slimības. Ogļhidrāti un saldi produkti veicina aplikuma veidošanos un baktēriju vairošanos. Jo vairāk aplikuma uzkrājas uz smaganām, jo lielāka iespējamība, ka smaganas asiņos.

Regulāra tīrīšana ar zobu birsti un zobu diegu var samazināt aplikuma uzkrāšanos, tomēr ogļhidrātu mazāks patēriņš palīdz izvairīties no tā veidošanās.

Kad vērsties pie ārsta?

Dodieties pie stomatologa vai higiēnista tad, ja smaganu asiņošana nepāriet 7-10 dienu laikā. Jums var būt nepieciešama profesionāla mutes dobuma higiēnas procedūra, lai notīrītu aplikumu un zobakmeni un veicinātu smaganu sadzīšanu.

Ārsts var nozīmēt arī laboratoriskos izmeklējumus, lai pārbaudītu, vai organismā nav vitamīnu trūkuma, kas arī var būt smaganu asiņošanas cēlonis.

Pareiza mutes dobuma higiēna ir pirmais solis cīņā pret smaganu asiņošanu.

Divas reizes gadā apmeklējiet zobu higiēnistu profesionālas mutes dobuma higiēnas procedūras veikšanai. Jūsu speciālists informēs, vai ir iekaisušas smaganas, un ierādīs, kā pareizi veikt mutes dobuma higiēnu. Pareiza un regulāra zobu un zobu starpu tīrīšana var likvidēt aplikumu no smaganu līnijas un samazināt periodonta slimību risku.