Laimīgs vīrietis, kurš ir izārstējis periodontītu

Periodontīts ir mutes dobuma slimība, kuras laikā sliktas mutes dobuma higiēnas dēļ izveidojas smaganu kabatas. Dziļajās smaganu kabatās uzkrājas aplikums, kas nosēžas uz zobu saknēm un tādā veidā noārda kaulu, kas izraisa zobu novirzīšanos, kustīgumu, starp zobiem palielinās spraugas un tos pat var zaudēt. Ja cilvēkam jau ir izveidojies periodontīts, bet viņš neuzlabo savus mutes dobuma kopšanas ieradumus, ir liels risks ar laiku zaudēt savus zobus. Ko darīt, lai to novērstu?

Apmeklēt speciālistu:

  1. Ja ir attīstījies periodontīts, profesionālu mutes dobuma higiēnas procedūru ieteicams veikt ik pēc 3-4 mēnešiem. Svarīgi zināt, ka periodontīta pacientiem aplikums uz zobiem uzkrājas daudz intensīvāk, tāpēc regulāra un pietiekami bieža profesionāla aplikuma notīrīšana ir labs palīgs, lai uzlabotu vispārējo mutes dobuma veselības stāvokli.
  2. Pēc katras profesionālās mutes dobuma higiēnas procedūras veikt periodontīta ārstēšanu ar VECTOR procedūru. Stomatoloģijas speciālisti šo procedūru rekomendē pacientiem tikai sākotnējā vai vidējā periodontīta stadijā. Procedūras laikā ar VECTOR aparatūru no smaganu kabatām iztīra aplikumu un tās dezinficē, tādējādi radot labvēlīgus apstākļus, lai tās savilktos un sadzītu. Šo procedūru veikt zobu higiēnas procedūras laikā nav iespējams.

    Mutes dobuma kopšanas līdzekļi periodontīta pacientiem:

    1. Zobu starpas. Zobu tīrīšanu sāciet no zobu starpām, lai notīrītu uzkrājušos aplikumu un zobu birstes sariņi un zobu pasta varētu iekļūt zobu starpās. Svarīgi zināt, ka no zobu starpām neiztīrīts aplikums nokļūst zem smaganām un tādējādi ļauj attīstīties periodontītam. Higiēnisti zobu starpu tīrīšanai rekomendē lietot irigatoru, starpzobu birstītes un zobu diegu. Šis trio palīdzēs saglabāt nevainojamu tīrību zobu starpās. Zobu starpas ieteicams tīrīt pirms zobu tīrīšanas ar zobu birsti un pastu, no rīta un vakarā.

      > Starpzobu birstes, zobu diegs, elektriskais starpzobu irigators
    1. Zobu suka. Higiēnisti rekomendē zobu tīrīšanai izmantot elektrisko skaņas/ultraskaņas vai arī mehānisku mīkstu zobu birsti, taču lai sasniegu labākus periodontīta ārstēšanas rezultātus, ieteicams izmantot elektrisko zobu birsti. Ar zobu birsti zobus tīriet divas reizes dienā no rīta un vakarā, ar apļveida kustībām, nespiežot, lai netraumētu smaganas, neizraisītu smaganu bojājumus un nesabojātu zobu emalju. Zobu birsti ieteicams mainīt vidēji ik pēc 3 mēnešiem, pēc slimošanas vai arī pēc profesionālās mutes dobuma higiēnas procedūras.

      > Mīksta zobu birste vai elektriskā zobu birste.

    2. Antibakteriālā zobu pastaPeriodontīta pacientiem ir svarīgi zināt, ka viņiem mutes dobums jāuztur maksimāli tīrs. Tādēļ stomatoloģijas speciālisti rekomendē lietot antibakteriālu zobu pastu. Ar šādu zobu pastu zobi jātīra no rīta un vakarā 2-3 minūtes, izmantojamais zobu pastas daudzums - apmēram zirņa lielumā.

      > Antibakteriālas zobu pastas.

    3. Mēles tīrītājsNeaizmirstiet, ka baktērijas uzkrājas arī uz mēles, tāpēc izmantojiet mēles tīrītāju, ar kuru tīriet mēli vairākas reizes taisnā līnijā viegli virzot no mēles saknes uz mēles galu. Pēc katras reizes rūpīgi noskalojiet tīrītāju zem tekoša ūdens. Mēli tīriet no rīta un vakarā pēc zobu iztīrīšanas.

      > Mēles tīrītājs.

    4. Vienkūlīša zobu birste. Lai būtu pārliecināti, ka notīrītas visas zobu virsmas un nav palicis aplikuma, kas var veicināt kariesa veidošanos vai smaganu iekaisumu, izmantojiet vienkūlīša zobu birsti. Ar to ieteicams tīrīt katru zobu vismaz vienu reizi dienā. Piespiediet birstīti pie zoba tā, lai sariņi izplestos un ar vieglām C veida kustībām tīriet zobu 3-4 reizes. Var tīrīt arī ar zobu pastu, taču tas nav obligāti.

      > Vienkūlīša zobu birste.

    5. Antibakteriālais mutes skalošanas līdzeklis. Mutes dobuma vispusīgai dezinfekcijai lietojiet antibakteriālo (ārstniecisko) mutes skalošanas līdzekli. Skalojiet muti pēc zobu tīrīšanas 2-3 reizes dienā, apmēram 60-90 sekundes. Mutes skalošanas līdzekli lietojiet saskaņā ar ražotāja rekomendācijām. Nelietojiet ilgāk par 14 dienām.

      > Mutes skalošanas līdzekļi periodontīta gadījumā.

    Periodontīta pacientiem ir svarīgi zināt, ka tikai sadarbojoties ar savu zobu higiēnistu un ievērojot nevainojamu mutes higiēnu mājās ir iespējams apturēt periodontīta attīstīšanos, bet atsevišķos gadījumos - to pat izārstēt. Šīs slimības apturēšanai nepieciešama stingra disciplīna un viss ir atkarīgs tikai no paša pacienta vēlēšanās un gribas.