Zobu tīrīšana ar birstīti: pareiza zobu tīrīšanas tehnika, ilgums un kopšanas padomi

Jūs varat nopirkt labu, drošu, zobārstu apstiprinātu zobu birstīti, taču vai zināt, kā to pareizi lietot un kā uzglabāt? Tikai labas zobu birstītes iegāde vien jūsu zobus un smaganas nepasargās no iespējamiem bojājumiem, tāpēc ir ļoti būtiski zināt pamata noteikumus – kā pareizi tīrīt zobus ar birstīti, kā to glabāt un cik bieži mainīt. Zemāk uzskaitītie padomi noderēs gan lietojot parasto, gan elektrisko zobu birstīti. 

Kā pareizi tīrīt zobus ar birstīti?

Stomatologi ir novērojuši divas biežākās zobu tīrīšanas kļūdas, kas var nodarīt reālu kaitējumu pacientu zobiem – pārāk liels spiediens un nepareizas kustības.

Ja pārāk cieši spiežat zobu suku, jūs reāli apdraudat savus zobus un smaganas. Simptomi un sekas tam var būt šādas:

  • Plānāka zobu emalja izraisa zobu jutīgumu, uz zobiem daudz stiprāk iedarbojas apkārtējie faktori un tie ātrāk bojājas;
  • Smaganu bojājumi var izraisīt jutīgumu, asiņošanu un pat recesiju;
  • Plombas ātrāk nobružājas, to virsma kļūst matēta, tās ātrāk uzsūc krāsu pigmentu.

Lai izvairītos no visiem šiem simptomiem un sekām, tīrot zobus nespiediet pārāk stipri zobu suku. Zobus tīriet ar vieglām kustībām, delnas locītavai un visai rokai jābūt nesasprindzinātai. Zobu suku spiediet tikai ar tādu spēku, kādu varat, satverot zobu birstītes kātiņu ar diviem pirkstiem, īkšķi un rādītājpirkstu, roku un delnas locītavu turot brīvi.

Nepareizas zobu tīrīšanas kustības: pareiza tehnika ir svarīga

Vēl viena bieži sastopama problēma – nepareizas zobu tīrīšanas kustības. Zobus var tīrīt tikai ar apļveida vai slaukošām kustībām. Zobārsti saka stingru “nē” horizontālām zobu tīrīšanas kustībām. Šādas kustības ne tikai neefektīvi tīra aplikumu no zobu virsmas, bet arī var izraisīt zobu nodilumu (abrāziju) vietās, kur šīs kustības tiek veiktas. Abrāzijas ietekmētās emaljas vietas nodilst un tādēļ var atsegties zoba dentīns. Tas izraisa zobu jutīgumu, zobi ātrāk bojājas.

Svarīgi pievērst uzmanību arī tam, lai zobu sukas sariņi būtu 45 grādu leņķi pret smaganu līniju. Tikai tādā veidā efektīvi notīrīsiet zobu aplikumu.

Gan zobu sukas pārāk cieša spiešana, gan nepareizas tīrīšanas kustības zobiem un smaganām var nodarīt neatgriezeniskus bojājumus, kurus labot var tikai zobārsta kabinetā. Tāpēc neaizmirstiet – zobus tīrām nespiežot un tikai ar apļveida vai slaukošām kustībām.

 

[Saglabāt attēlu]

Zobu tīrīšanas ar birstīti ilgums un biežums

Mutes dobuma kopšanas speciālisti saka, ka zobi jātīra apmēram 2-3 minūtes, taču nepieķerieties laikam un necentieties ietilpt šajā laika nogrieznī. Svarīgākais ir notīrīt aplikumu katram zobam un pēc zobu tīrīšanas mutē just svaigumu. 

Tāpat arī nepārcentieties ar zobu tīrīšanas biežumu. Zobus ar birstīti tiešām nevajag tīrīt biežāk kā divas, bet īpašos gadījumos trīs reizes. Pārāk bieža zobu tīrīšana ar suku, tāpat kā to netīrīšana vispār, var kaitēt zobiem.

Cik bieži jāmaina zobu suka?

Zinātniskajos pētījumos pierādīts, ka jau pēc 2-3 mēnešu lietošanas zobu sukas sariņi kļūst arvien neefektīvāki aplikuma notīrīšanai, tādēļ lai uzturētu labu mutes dobuma higiēnu, ieteicams regulāri mainīt zobu suku vai tās galviņu. Šāds laika periods ir arī pietiekoši ilgs, lai starp jūsu zobu sukas sariņiem sāktu uzkrāties un vairoties baktērijas, tādēļ lai gan jums var šķist, ka zobu sukas sariņi nav nolietojušies, tomēr neaizmirstiet, ka mitra un silta vide ir lieliska vieta, kur var vairoties miljoniem slikto baktēriju.

Zobu suka jāmaina arī pēc katras slimošanas, jo slimojot jūs savā organismā nēsājat slimības ierosinātāju, un ar mutes dobuma starpniecību to varat pārnēsāt. Tīrot zobus ar suku, vīruss nokļūst uz sukas sariņiem un tur iemitinās, tādēļ ir ļoti svarīgi pēc katras slimošanas nomainīt zobu suku.

Zobu suka jānomaina arī pēc profesionālas mutes dobuma higiēnas procedūras, lai tīrā mutes dobumā atkal neievazātu kādas sliktas baktērijas, kā ar pēc ķirurģiskajām procedūrām – lai neizraisītu komplikācijas, brūcē neiekļūtu infekcija un lai tā ātrāk sadzītu.

Kā pareizi glabāt zobu suku?

Ir svarīgi gādāt, lai vannas istabā esošo dažādo ģimenes locekļu zobu suku sariņi nesaskartos. Kā jau minējām iepriekš, starp sukas sariņiem vairojas daudz dažādu baktēriju, tādēļ ja sariņi saskaras, baktērijas pārvietojas no vienas zobu sukas uz citu un tas patiešām nav labi jūsu veselībai. Caur mutes dobumu var tikt pārnēsātas dažādas slimības, baktērijas, vīrusi un pat kariess, tādēļ lai pasargātu gan sevi, gan savus ģimenes locekļus, gādājiet, lai zobu suku sariņi nesaskaras.

Vēl viens mutes dobuma kopšanas speciālistu padoms – nelietojiet zobu sukas galviņu futrālīšus. Var nopirkt zobu sukas, kuriem galviņām ir futrālīši, taču tie nav paredzēti ikdienas lietošanai. Futrālītī zobu sukas sariņi žūst lēnāk, tādēļ tā kļūst par ideālu mitru vidi, kur vairojas baktērijas. Ļaujiet savai sukai “elpot” un šo futrālīti izmantojiet tikai ceļojumiem.

Tātad ir svarīgi ne tikai tikt pie drošas zobu sukas, bet arī zināt, kā to pareizi lietot un kā glabāt. Cilvēka mutes dobums ir vistiešākais ceļš uz mūsu ķermeņa iekšpusi, tādēļ mūsu pienākums ir par to rūpēties pareizi, turklāt mūsu mutes dobuma kopšanas paradumi nedrīkst kaitēt zobiem. Pareiza līdzekļu izvēle un to pareiza lietošana – ceļš uz veselīgu un tīru smaidu.