Mutes dobuma kopšana pēc implantācijas

Sniedzam vairākus padomus, ja plānojat zobu implantācijas procedūru vai arī tā Jums nesen jau veikta:

Kā rīkoties pirmajā dienā? 

Ieteicams izvairīties no smaga fiziska darba vai sportošanas. Pēc iespējas vairāk laika pavadiet sēžot, bet guļot novietojiet ķermeņa augšējo daļu augstāk. Nelietojiet karstus dzērienus un ēdienus, izvēlieties mīkstāku ēdienu, nekošļājiet uz tās puses, kur ievietots implants, neskalojiet muti.

Kā rīkoties asiņošanas gadījumā?  

Vairākas stundas pēc operācijas brūce var nedaudz asiņot, var just asins garšu mutē, taču pēc vairākām stundām asiņošana pāries.

Kā rīkoties pietūkuma gadījumā?

Uzreiz pēc implantācijas pielieciet sejai ledus kompresi tajā vietā, kur notikusi operācija. Turiet to apmēram 20 minūtes, ar 20 minūšu pārtraukumiem apmēram 4-5 stundas. Pietūkums visvairāk redzams otrajā-trešajā dienā pēc implantācijas. Cik liels būs pietūkums, atkarīgs no Jūsu organisma īpatnībām.

Kādas zāles lietot? 

Ieteicams lietot tieši tās zāles, kuras Jums nozīmējis ārsts. Visbiežāk tiek izrakstītas šādas zāles: antibiotikas (lieto 5-10 dienas, 2-3 reizes dienā), pretsāpju līdzekļi, kas nešķidrina asinis (lieto tik ilgi, kamēr turpinās sāpes, ap 2-3 reizes dienā), ārstnieciskais mutes skalošanas līdzeklis (neskalojiet pirmajās dienās pēc zoba izraušanas).

Vai jāskalo mute? 

Pirmās divas dienas ieteicams muti neskalot, lai brūce savelkas un izveidojas krevele. Skalošanu ar ārstnieciskajiem mutes skalošanas līdzekļiem var sākt trešajā dienā. Ļoti svarīgi ir izskalot muti ar ūdeni pēc ēšanas, lai aizskalotu ēdiena atlikumus. Jāskalo viegli un netraumējot implantācijas vietu.

Kā veikt mutes dobuma kopšanu? 

Ļoti svarīgi pienācīgi kopt mutes dobumu, jo tas ietekmē brūces dzīšanu. Ievērojiet ierasto mutes dobuma higiēnas režīmu. Tikai pirmajās dienās jābūt īpaši piesardzīgiem, zobu tīrīšanas laikā centieties neaizķert brūci. Ja nejūtaties droši, lietojiet vienkūlīša zobu birstīti. Svarīgākais ir notīrīt visu aplikumu. Kad ir pagājušas vairākas dienas pēc implantācijas, ja redzama implanta galviņa, sāciet to tīrīt ar ļoti mīkstu zobu birstīti.

Kad var lietot dzērienus? 

Pēc implantācijas pirmajā dienā, tāpat arī visu nedēļu dzeriet tikai vēsus dzērienus. Ieteicams nesūkt un nespļaudīt, lai nenorautu izveidojušos kreveli.

Kad var ēst? 

Pirmajā nedēļā pēc implantācijas ieteicams izvairīties košļāt ēdienu tajā mutes pusē, kur veikta operācija, ēdiet mīkstu un galvenais ne karstu ēdienu, košļājiet lēni, nesteidzoties, saudzējiet operēto zonu.

Kad var smēķēt un lietot alkoholiskos dzērienus?

Pēc veiktās implantācijas ieteicams vismaz divas nedēļas vispār nesmēķēt, jo tas ļoti ietekmē implanta saaugšanu. Nedēļu nav ieteicams lietot alkoholiskos dzērienus.

Kad var sportot? 

Ieteicams izvairīties no smaga fiziska darba un sporta pirmo nedēļu pēc implantācijas.

Kādas ir iespējamās komplikācijas?  

Ja pāris dienas pēc implantācijas sajūtaties slikti, rijot jūtamas sāpes, ir paaugstināta temperatūra, grūti atvērt muti un jūtat, ka ap implantācijas vietu audi pietūkst - nekavējoties dodieties pie sava ārsta.

Kad pēc implantācijas veikt profesionālo mutes dobuma higiēnas procedūru?

Profesionālo mutes dobuma higiēnas procedūru ieteicams veikt ik pēc 6 mēnešiem vai arī tā, kā rekomendē Jūsu higiēnists. Ja jums ir periodonta slimību risks, ieteicams profesionālo mutes dobuma higiēnas procedūru veikt ik pēc 3-4 mēnešiem, atkarībā no Jūsu mutes dobuma veselības stāvokļa. Higiēnas procedūras ir ļoti svarīgas, jo to laikā tiek notīrīts aplikums ir speciālists novērtē implanta stāvokli. Tas nodrošina implanta ilgmūžību.

Mutes dobuma higiēnas līdzekļi, ja Jums ir implanti: