Mutes dobuma operācija

Ja Jums plānota operācija mutes dobumā vai tāda jau veikta, šeit sniedzam vairākus svarīgus padomus.

Kā rīkoties pirmajā dienā? 

Ieteicams izvairīties no smaga fiziska darba un sportošanas. Pēc iespējas vairāk laika pavadiet sēžot, bet guļus stāvoklī ķermeņa augšējo daļu piepaceliet augstāk. Nelietojiet karstus dzērienus un ēdienus, izvēlieties mīkstākus produktus, nekošļājiet uz tās puses, kurā veikta operācija, neskalojiet muti.

Kā rīkoties asiņošanas gadījumā?

Vairākas stundas pēc operācijas brūce var nedaudz asiņot, varat just asins garšu mutē, taču pēc vairākām stundām asiņošana pati pāriet.

Kā rīkoties pietūkuma gadījumā?

Uzreiz pēc operācijas noteikti pielieciet sejai ledus kompresi tajā vietā, kur veikta operācija. Turiet to piespiestu apmēram 20 minūtes, tad ar 20 minūšu pārtraukumiem apmēram 4-5 stundas. Pietūkums parasti vislielākais ir otrajā-trešajā dienā pēc zoba izraušanas. Cik stiprs būs pietūkums, atkarīgs no Jūsu organisma īpatnībām.

Kādas zāles lietot? 

Ieteicams lietot tieši tās zāles, kuras Jums izraksta ārsts. Visbiežāk tiek izrakstītas antibiotikas (jālieto 5-10 dienas, 2-3 reizes dienā), pretsāpju zāles, kas nav antikoagulanti (jālieto 2-3 reizes dienā tik ilgi, kamēr sāpes turpinās), ārstnieciskais mutes skalošanas līdzeklis (neskalojiet pirmās dienas pēc zoba izraušanas).

Vai noteikti jāskalo mute?

Pirmajā dienā ieteicams muti neskalot, lai brūces vietā izveidojas krevele. Skalošanu ar mutes skalošanas līdzekļiem var sākt no otrās dienas. Ļoti svarīgi gan ir izskalot muti ar ūdeni pēc ēšanas, lai izskalotu visas ēdiena daļiņas. Skalošanai jābūt vieglai, lai netraumētu operēto vietu. Skalošana ar ārstējošo līdzekli būtu jāturpina apmēram nedēļu.

Ko darīt ar šuvēm? 

Ieteicams šuves izņemt pēc 7 dienām. To izdarīs jūsu ārsts.

Kā veikt mutes dobuma kopšanu? 

Ir ļoti svarīgi pienācīgi rūpēties par mutes dobuma veselības stāvokli, jo tas ietekmē brūces dzīšanu. Ievērojiet ierasto mutes dobuma higiēnas režīmu. Tikai pirmajās dienās esiet ļoti piesardzīgi un tīrot zobus centieties neaizķert brūci. Ja nejūtaties droši, zobu tīrīšanai izmantojiet vienkūlīša zobu birstīti. Svarīgākais ir notīrīt visu aplikumu.

Kad var lietot dzērienus? 

Pēc operācijas ieteicams lietot tikai vēsus dzērienus, nesūkt un nespļaut, lai nenorautu kreveli no brūces. Izvairieties no karstiem dzērieniem apmēram 3-4 dienas pēc operācijas.

Kad var ēst? 

Pirmā ēdienreize pēc operācijas iespējama pēc atsāpināšanas līdzekļu iedarbības beigām. Ieteicams 3-4 dienas pēc operācijas izvēlēties mīkstus, vēsus un neasus produktus, lai nesakairinātu operēto vietu.

Kad var smēķēt un lietot alkoholu? 

Pēc operācijas ieteicams vismaz uz divām nedēļām pilnībā atteikties no smēķēšanas, jo tas stipri ietekmē komplikāciju rašanos. Nedēļu ieteicams nelietot alkoholiskos dzērienus.

Kad var sportot? 

Ieteicams izvairīties no smaga fiziskā darba un sportošanas pirmo nedēļu pēc operācijas.

Kādas ir iespējamās komplikācijas? 

Ja pāris dienas pēc operācijas sajūtat vājumu, parādās sāpes rijot, paaugstinās temperatūra, grūti ieplēst muti un jūtat, ka audi ap operēto vietu pietūkst - nekavējoties dodieties pie sava ārsta. 

Individuālie mutes dobuma higiēnas līdzekļi pēc operācijas: