Kas ir abrazīva zobu pasta un kā tā var kaitēt jūsu zobiem

Arvien biežāk internetā varam pamanīt tādus apzīmējumus kā "zobu pastas abrazivitāte" un "RDA". Ko tie nozīmē? Kāpēc pirms zobu pastas iegādes to ir svarīgi noskaidrot? Kā tas saistīts ar mūsu mutes dobuma veselību un zobiem? Atbildes uz visiem šiem jautājumiem atradīsiet šajā rakstā.

Ko nozīmē RDA jeb zobu pastas abrazivitāte?

RDA - saīsinājums no angļu valodas (Relative Dentin Abrasion), kuru latviski varētu iztulkot kā "relatīvais dentīna nobrāzums" un kas raksturo, cik lielā mērā zobu ārēji ietekmē zobu pastā esošās sīkās daļiņas. Vienkārši sakot, zobu pastas abrazivitātes indekss RDA norāda uz zobu pastas konsistences raupjumu. Zobu pastas abrazivitāte tiek mērīta ar skaitļiem, pēc kuriem tad var noteikt zobu pastas drošu lietošanas biežumu.

Saskaņā ar ASV stomatologu rekomendācijām, zobu pastas pēc to RDA indeksa iedalās šādi: 

Zobu pastas abrazivitātes indekss (RDA):
Speciālistu rekomendācijas:
RDA 0 - 70
Zema abrazivitāte. Droši var lietot katru dienu.
RDA 71 - 100
Vidēja abrazivitāte. Ieteicams lietot ne biežāk kā 3-4 reizes nedēļā.
RDA 101 - 150
Augsta abrazivitāte. Ieteicams lietot ne biežāk kā 3-4 reizes mēnesī.
RDA 151 - 250
Abrazivitātes bīstamā robeža. Lietot neiesaka.

Zobu pastu abrazivitātes (RDA) klasifikācijas un lietošanas drošuma tabula.

Vai augstas abrazivitātes zobu pasta var nodarīt kaitējumu zobiem?

Tieši tā! Zobu pastas abrazivitātes indekss norāda uz šī produkta raupjumu. Jo raupjāka ir pasta, jo spēcīgāk jūsu zobus skrāpē sīkās daļiņas. Lai gan īstermiņā abrazīvas zobu pastas negatīvo ietekmi varat nepamanīt, tomēr ilgtermiņā tas noteikti ietekmēs jūsu zobu stāvokli un to redzēsiet zobu emaljas un plombu nolietojumā, zobu jutīgumā.

Speciālistu rekomendācijas pēc RDA indeksa 

Par zemas abrazivitātes zobu pastām (RDA 0-70)

Visi stomatologi un zobu higiēnisti ir vienisprātis, ka par drošām zobu pastām var uzskatīt tādas, kuru RDA indekss nepārsniedz 70. Šādas zobu pastas saudzē zobu emaljas un plombu virsmas, neskrāpē tās, neizraisa zobu jutīgumu, tādēļ tās var lietot katru dienu. Zemas abrazivitātes zobu pastas ieteicamas arī cilvēkiem ar estētiskajām plombām, ar jutīgiem zobiem, ja ir smaganu recesija vai ķīļveida defekts, ja cieš no bruksisma (zobu griešanas), bulīmijas pacientiem, cilvēkiem ar kuņģa skābi, grūtniecēm, kurām bieži ir nelaba dūša. 

Ja arī uz jums neattiecas neviens no uzskaitītajiem gadījumiem, mutes kopšanas speciālisti vienalga lietošanai ikdienā iesaka izvēlēties tikai zemas abrazivitātes zobu pastas, jo tā pasargāsiet savu zobu virsmas no saskrāpēšanas un nodiluma, kā arī citām slimībām, kuras varētu izraisīt nepareiza zobu pastas lietošana. 

Ir cilvēki, kuri uzskata, ka zemas abrazivitātes zobu pastas netīra zobus, taču tā nav taisnība. Visa aplikuma un ēdiena palieku notīrīšana ir atkarīga no tīrīšanas ar birstīti kustībām. Ja tās veicat pareizi, mutes dobums paliks tīrs, pat ja lietojat zobu pastu ar zemu RDA indeksu. 

Par vidējas abrazivitātes zobu pastām (RDA 71-100)

Vidējas abrazivitātes zobu pastas visbiežāk ir balinošās, jo tās labāk notīra zobu virsmu, noņem mīksto aplikumu un likvidē pigmenta plankumus. Šādas zobu pastas nav kaitīgas jūsu zobiem, taču tās var nodarīt kaitējumu, ja tiek lietotas katru dienu un neatbilstoši speciālistu rekomendācijām. Vairumam cilvēku labāk patīk vidējas abrazivitātes zobu pastas, jo tās labāk notīra aplikumu no zobu un plombu virsmām, taču ir svarīgi saprast, ka labi notīrīt zobus var arī ar zemas abrazivitātes zobu pastu, ja vien tīrīšanas kustības ar zobu birstīti tiek veiktas pareizi. 

Vidējas abrazivitātes zobu pastas ieteicamas cilvēkiem, kuri vēlas padarīt gaišākus savus zobus, cieš no pārmērīgas aplikuma veidošanās. Taču ir svarīgi ievērot speciālistu rekomendācijas un šādu pastu lietot ne biežāk kā 3-4 reizes nedēļā. Pārāk bieža vidējas abrazivitātes zobu pastas lietošana var saskrāpēt zobu emalju un plombu virsmas, izraisīt zobu jutīgumu vai pat novest pie emaljas neatgriezeniskas zaudēšanas. Turklāt šādas zobu pastas nav ieteicams lietot cilvēkiem ar estētiskajām plombām, jo saskrāpētā plombu virsma zaudē savu spīdīgumu un vairāk uzsūc pigmentētu aplikumu. Līdz ar to, gribēdami pabalināt estētiskās plombas (kuras nevar izbalināt), izraisīsiet pretēju efektu - tās kļūs tumšākas. 

Par augstas abrazivitātes zobu pastām (RDA 101-150)

Augstas abrazivitātes zobu pastas ieteicamas cilvēkiem, kuru zobiem ir izteikta tendence uzkrāt pigmenta aplikumu, kuri daudz smēķē, kuri lieto daudz stipri krāsojošus pārtikas produktus un dzērienus. Šāda zobu pasta savas abrazivitātes dēļ stipri iedarbojas uz zobu virsmu, līdz ar to likvidē pigmenta plankumus un aplikumu, atjauno zobu dabīgo baltumu. Šādas pastas to raupjuma dēļ mutes dobuma kopšanas speciālisti iesaka lietot ne biežāk kā 3-4 reizes mēnesī, pretējā gadījumā varat neatgriezeniski sabojāt savus zobus, bet bojājumu labošanai var būt nepieciešama arī stomatoloģiska ārstēšana.  

Par augstas abrazivitātes zobu pastu lietošanu ieteicams konsultēties ar savu zobu higiēnistu vai stomatologu. 

Kaitīgas abrazivitātes zobu pastas (RDA 151-250)

Zobu pastas, kuru RDA indekss pārsniedz 151, mutes dobuma kopšanas speciālisti neiesaka lietot. Šādas agresīvas zobu pastas ilgstoša lietošana, līdzīgi kā ar augstas abrazivitātes pastām, var izraisīt zobiem neatgriezeniskus bojājumus.

Visbiežāk profesionālo mutes dobuma kopšanas produktu ražotāji šādas pastas vispār neražo - to kaitīguma dēļ. Taču populārie masveida ražošanas zīmoli, kurus var atrast lielajos tirdzniecības centros, bieži vien neizvairās no šādu augstas abrazivitātes produktu ražošanas. Kāpēc tā notiek? Kaitīgas abrazivitātes zobu pastas dod ļoti ātru un pārsteidzošu rezultātu - zobi kļūst baltāki jau pēc pāris lietošanas reizēm, virsma kļūst īpaši gluda un glāsmaina, jūtama īpaša svaiguma sajūta mutē. No pirmā acu uzmetiena šāds produkts var šķist ļoti efektīvs un kvalitatīvs, taču ilgstoša šādu raupju zobu pastu lietošana, kā jau minējām iepriekš, zobiem nodara lielu kaitējumu. Masu produkcijas zīmolu mērķis ir nevis mutes dobuma veselība, bet pārdošanas apjomi, tādēļ šādās zobu pastās ir ne mazums tādu sastāvdaļu, kuras dod ļoti ātru pircējam vēlamo efektu un rada kvalitatīva un efektīva produkta ilūziju, taču ilgtermiņā zobiem nodara kaitējumu. 

Kā zināt, kāda ir zobu pastas abrazivitāte? 

Informāciju par zobu pastas abrazivitāti (RDA) var atrast uz zobu pastas iepakojuma tajā vietā, kur ir norādīts sastāvs. Nenoslinkojiet un pirms produkta iegādes izlasiet tā sastāvu, atrodiet burtus RDA un izvērtējiet, vai šī zobu pasta jums būs piemērota. Bieži vien gan ir tā, ka ražotājs uz iepakojuma RDA indeksu nenorāda. Tad atbildi var meklēt internetā. Ja arī internetā šādu informāciju neatrodat, šādu produktu pirkt neiesakām. Atsevišķi zīmoli savu produktu RDA indeksus slēpj vai arī nav līdz galam zinātniski izpētījuši pašu ražotās zobu pastas. Ja RDA indekss nav zināms, tad pat mutes dobuma kopšanas speciālisti nevar garantēt produkta drošību. 

Mūsu internetveikalā RDA indeksi tiek norādīti katra produkta apraksta sākumā. RDA ir viens no svarīgākajiem kritērijiem, pēc kura izvēlēties drošu produktu savu zobu kopšanai. Mūsu veikala sortimentā nav kaitīgas abrazivitātes produktu vai arī tādu produktu, kuru RDA indekss nav zināms. Tādēļ iepērkoties pie mums vienmēr zināsiet, ka iegādājaties drošu zobu pastu. 

Kā izvēlēties zobu pastu pēc RDA indeksa? 

Ikdienas lietošanai mutes dobuma kopšanas speciālisti iesaka izvēlēties zemas abrazivitātes zobu pastas. Ja vēlaties lietot vidējas abrazivitātes produktus, vienmēr kopā pērciet arī zemas abrazivitātes zobu pastu, kura atjauno minerālu sastāvu emaljas virsmā. Vidējas abrazivitātes zobu pastu lietojiet 3-4 reizes nedēļā, pārējās reizes lietojiet zemas abrazivitātes zobu pastu ar minerāliem. Augstas abrazivitātes zobu pastas ieteicams lietot tikai pēc konsultēšanās ar mutes dobuma kopšanas speciālistu, bet kaitīgas abrazivitātes produktus iesakām nelietot vispār. 

Citi zobu virsmas saskrāpēšanas izraisītāji

Svarīgi norādīt, ka ne tikai zobu pasta var saskrāpēt zobu virsmu. Nepareizas zobu tīrīšanas kustības un nepiemērota zobu suka arī var nodarīt daudz ļauna.

Iesakām arī pirkt tikai mīkstas zobu birstes, kuras saudzēs gan jūsu zobu emalju, gan plombas.

Pilno stomatologu un zobu higiēnistu apstiprināto zobu pastu sortimentu atradīsiet mūsu e-veikalu


Raksta autore: mutes dobuma higiēniste Greta Koše.