Kādus mutes dobuma kopšanas līdzekļus izvēlēties smaganu iekaisuma gadījumā

Zobu smaganu iekaisumu, kas pazīstams arī kā gingivīts, parasti izraisa bakteriāla infekcija, ko izraisa pārāk liels zobu aplikuma daudzums.

Šo slimību parasti ārstē, uzlabojot mutes dobuma higiēnas paradumus. Ja gingivīts netiek ārstēts, tas var pāraugt nopietnākā infekcijā, ko sauc par periodontītu, kura laikā sāk šķīst kauls, atkāpjas smaganas, parādās spraugas starp zobiem un galu galā var iestāties zobu zudums. Ja simptomi tiek pamanīti laikus un tiek veikta pareiza mutes dobuma kopšana, gingivītu var izārstēt.

Ja sūdzaties par kādu no šādiem simptomiem: slikta elpa, asiņošana, asiņošana, sāpes, pietūkums, sarkanas vai atkāpjošas smaganas - šis raksts ir domāts tieši jums, un tajā atradīsiet visu nepieciešamo mutes dobuma kopšanu gingivīta gadījumā.

Zobu birste

Mīksta zobu birste. Zobu birste ar mīkstiem sariņiem ir būtiska smaganu iekaisuma gadījumā. Vidēji cieta vai cieta zobu birste var tikai vēl vairāk kairināt un traumēt smaganas.

Elektriskā zobu birste. Tas var būt lielisks līdzeklis, ja ar parasto zobu birsti zobi netiek labi iztīrīti. Ir svarīgi izvēlēties elektrisko zobu birsti ar sensoru un mīkstu sariņu galviņu. Šādā veidā jūs nepārspiedīsiet un netraumēsiet smaganas.

Vienkūlīša zobu birste. Tas ir īpaši efektīvs papildu līdzeklis gingivīta ārstēšanai. Vienkūlīša zobu birste ir maza galviņa, kas ļauj viegli piekļūt visām grūti aizsniedzamajām zobu virsmām, tādējādi atvieglojot gingivītu izraisošā aplikuma noņemšanu.

Zobu pasta

Lai paātrinātu smaganu dzīšanu, izvēlieties smaganu iekaisuma gadījumā piemērotas zobu pastas, kas satur vielas ar antibakteriālām īpašībām, piemēram, ēteriskās eļļas, aktīvo skābekli, augu ekstraktus un hlorheksidīnu.

Ja izvēlaties lietot zobu pastas ar hlorheksidīnu, konsultējieties ar mutes dobuma aprūpes speciālistu, jo šīs zobu pastas var lietot tikai ierobežotu laiku.

Līdzekļi starpzobu tīrīšanai

Zobu diegs. Gingivīts parasti sākas ar smaganām, kas netiek pietiekami attīrītas ar zobu birsti. Zobu diegs sasniedz zobu virsmas, kas nav pieejamas ar zobu birstīti, noņemot ēdiena atliekas, aplikumu un baktērijas. Ja jums ir gingivīts, varat izvēlēties zobu diegu, kas piesūcināts ar hlorheksidīnu vai ēteriskajām eļļām, lai veicinātu smaganu dzīšanu.

Starpzobu birstes. Zobu birste ir tikpat efektīva un ļoti nepieciešama kā zobu diegs, īpaši, ja jums ir plašākas starpzobu slotiņas. Turklāt daudzos gadījumos atstarpes starp zobiem var būt atšķirīgas, tāpēc, lai efektīvi noņemtu visus netīrumus, var būt nepieciešamas vairāku izmēru starpzobu birstes. Lūdzu, konsultējieties ar mutes dobuma aprūpes speciālistu, lai izvēlētos Jums piemērotu pareizo starpzobu birstes izmēru.

Līdzekļi mēles tīrīšanai

Mēles tīrīšanai ir daudz priekšrocību, taču gingivīta gadījumā tā kļūst vēl svarīgāka. Mēles tīrīšana veicina vispārējo veselības stāvokli, samazinot sliktu elpu, baktēriju uzkrāšanos un baktēriju izplatīšanos.

Košļājamā gumija, pastilas un konfektes ar ksilītu

Ksilīts ir dabīgs saldinātājs, kas labvēlīgi ietekmē mutes veselību. Ksilīts samazina kariesa veidošanās risku, cīnās ar baktērijām, stimulē siekalošanos un neitralizē skābes.

Tā rezultātā ir izstrādātas īpašas konfektes, košļājamās gumijas un pastilas, kas ne tikai kalpo kā salds našķis, bet arī nekaitē zobiem un, gluži pretēji, ir zobiem labvēlīgi.

Šādas pastilas, košļājamās gumijas vai konfektes var lietot pēc ēšanas, tās var neitralizēt radušās skābes un noņemt ēdiena atliekas.

Mutes skalošanas līdzekļi

Ja ir asiņojošas, pietūkušas un sāpīgas smaganas, kā papildu līdzekli ieteicams izvēlēties mutes skalošanas līdzekli ar aktīvo skābekli, augu ekstraktiem, ēteriskajām eļļām vai hlorheksidīnu.

Ja izvēlaties mutes skalojamo līdzekli ar hlorheksidīnu, par tā lietošanu konsultējieties ar mutes dobuma aprūpes speciālistu, jo to var lietot tikai ierobežotu laiku.

Zobu smaganu želejas

Pretiekaisuma gēli smaganām var palīdzēt paātrināt dzīšanas procesu.

Labas baktērijas mutes dobumam

Mutes dobuma probiotikas, ko dēvē arī par labajām baktērijām, var palīdzēt aizsargāt pret zobu un smaganu slimībām, samazināt aplikuma veidošanos un sliktu elpu. Pirms lietošanas konsultējieties ar zobārstu vai mutes dobuma higiēnistu.

Laba mutes dobuma higiēna palīdzēs apturēt smaganu iekaisumu

Kopumā, lai izvairītos no nopietnām komplikācijām, ir svarīgi agrīni atklāt un atbilstoši ārstēt gingivītu. Laba individuālā mutes dobuma higiēna un pareizi izvēlēti mutes dobuma kopšanas līdzekļi var novērst gingivītu. Ja rodas šaubas vai pamanāt iekaisuma simptomus, vislabāk ir konsultēties ar mutes dobuma aprūpes speciālistu, lai nozīmētu pareizu ārstēšanu, mutes dobuma kopšanas līdzekļus un to lietošanas ilgumu.