Hidroksiapatīta un ksilīta priekšrocības zobu pastās

Iespējams, daudzi no jums ir dzirdējuši, ka ir ieteicams izlasīt zobu pastas sastāvdaļas un izvairīties no tādām vielām kā nātrija laurilsulfāts, titāna dioksīds, triklozāns vai parabēni. Tomēr, pirms iegādājaties personalizētus mutes dobuma kopšanas līdzekļus, nekavējieties meklēt produktus, kas satur arī tādas labvēlīgas vielas kā hidroksiapatīti un ksilīts. Šīs divas vielas ir īpašas, jo tās ne tikai stiprina zobus un veicina emaljas remineralizāciju, bet arī aizsargā pret zobu bojāšanos.

Kas ir hidroksiapatīti un ksilīts

Hidroksiapatītus sauc arī par hidroksilapatītiem. Tas ir dabā sastopams kalcija fosfāts. Hidroksiapatīti ir sastopami arī cilvēka organismā. Tie veido līdz pat 60 % no cilvēka kauliem, bet zobos 97 % hidroksiapatītu ir atrodami zobu emaljā un aptuveni 70 % zobu dentīnā.

Ksilitols ir dabīgs cukurs, ko iegūst no augiem, piemēram, lapu koku (piemēram, bērza), kokvilnas sēklām, kukurūzas un lauksaimniecības atkritumiem. Ksilīts ir atrodams arī pārtikas produktos, piemēram, augļos, ogās, dārzeņos un pat sēnēs. Eiropas Savienības E numuru sarakstā ksilitols ir apzīmēts ar E967, un to izmanto kā emulgatoru, saldinātāju, stabilizatoru un mitrumu aizturošu vielu. Šī dabīgā piedeva ir nekaitīga un tai nav blakusparādību.

Hidroksiapatītu un ksilīta priekšrocības

Hidroksiapatītiem ir laba biosaderība. Tas nozīmē, ka tie ir pilnīgi saderīgi ar dzīviem audiem. Šā iemesla dēļ hidroksiapatītus izmanto kā protezēšanas palīglīdzekļus, osteoporozes profilaksei un ārstēšanai un, protams, tie ir ideāli piemēroti zobu remineralizācijai. Hidroksiapatīti ir tikpat efektīvi kā fluorīds zobu kariesa profilaksei un zobu jutības mazināšanai. Šis dabā sastopamais minerāls ir droša bioloģiska viela.

Zinātniskie pētījumi ir apstiprinājuši, ka ksilitols arī samazina zobu kariesa rašanos un novērš tā veidošanos mutē. Ksilitola sastāvā ir pieci oglekļa atomi, nevis seši, tāpēc baktērijas, kas izraisa zobu kariesu, nespēj efektīvi izmantot ksilitolu savai attīstībai, kas novērš zobu kariesa izplatīšanos mutē.

Ksilitols ne tikai iedarbojas antibakteriāli un novērš zobu bojāšanos, bet arī stimulē siekalu veidošanos un palīdz atjaunot mutes mikrofloru.

Kāda ir hidroksiapatīta un ksilīta funkcija

Hidroksiapatīti ir viena no galvenajām zobu sastāvdaļām. Šis minerāls nodrošina zobu izturību, jo tas veic remineralizācijas funkciju. Siekalas ir bagātas ar hidroksiapatītu, kas aizvieto no skābēm izšķīdušās minerālvielas un tieši aizpilda demineralizētās zobu virsmas mikropores.

Hidroksiapatītam ir arī svarīga pretkariesas funkcija. Kā jūs jau zināt, fluorīds mazina zobu kariesu, taču pārāk liels fluorīda daudzums bērnībā var izraisīt fluorozi. Tāpēc fluorīda vietā var droši lietot hidroksiapatītu.

Japānā hidroksiapatīts jau 30 gadus tiek izmantots zobu pastās fluorīda vietā, un pētījumi liecina, ka tas ir efektīvs arī zobu kariesa novēršanā. Svarīgākais ir tas, ka hidroksiapatīti ir pilnīgi droši un nerada blakusparādības, piemēram, pārāk lielu fluorīda daudzumu organismā.

Ļoti vērtīgs ir arī ksilīta ieguvums mutes dobumam. Ksilīts liek kuņģim izdalīt vairāk kuņģa sulas, kas stimulē siekalu veidošanos. Pastiprināta siekalošanās mutē mazina mutes sausumu, zobu pašattīrīšanos, kas samazina zobu bojāšanās risku.

Ksilitols arī kavē skābju veidošanos mutē un sārmaina mutes gļotādu, tāpēc to var lietot pēc ēdieniem vai dzērieniem ar augstu skābuma pakāpi, piemēram, gāzētiem dzērieniem, vīna vai pat kafijas. Tas ir piemērots lietošanai arī gadījumos, kad ir kuņģa skābuma problēmas, bieža vemšana vai samazināta siekalošanās.

Kāpēc mutes dobuma kopšanas speciālisti iesaka hidroksiapatītu un ksilītu

Šīs divas vielas veido veselīgu mutes dobumu, tāpēc ikdienā varat droši lietot ksilītu vai hidroksiapatītu saturošus produktus.

Gan hidroksiapatītus, gan ksilītu var atrast zobu pastās, skalošanas līdzekļos, dažādos remineralizējošos želejās un krēmos. Pat košļājamā gumija vai konfektes ar ksilītu ir pieejamas atsevišķi, un tās var lietot uzreiz pēc ēšanas vai vemšanas, lai neitralizētu mutē uzkrātās skābes un mazinātu zobu bojāšanos.

Lai sīkāk iepazītos ar produktiem, kas satur hidroksiapatītus un ksilītu, aicinām jūs iepazīties ar specializētajām produktu lapām: